Help jongeren …

Werk je met jongeren? Heb je gemerkt dat meer dan de helft van de jongeren zich moe en somber voelt door het coronavirus?

Dat is ook niet gek. Voor ons allemaal valt de corona crisis zwaar. Alles is anders dan we gewend zijn. We zijn bang om ziek te worden of mensen te verliezen in onze omgeving. Er zijn allerlei maatregelen waardoor we ons dagelijks leven moeten aanpassen.

Voor jongeren in de puberteit komt dit bovenop hun zoektocht naar zichzelf. Normaal speelt die zoektocht zich af in vriendschappen, sportclubs, baantjes, school, familie en hobby’s.

In tijden van corona vallen veel van deze zaken geheel of gedeeltelijk weg. Omdat de gemiddelde puber zich toch al afsluit in de puberteit, is deze tijd zonder al die contacten dus extra zwaar.

Hoe kan je jongeren ondersteunen als ouder of professional?
Wellicht kan je een of een paar tips toepassen welke ik hieronder beschrijf. Niet alle punten moeten in een keer worden toegepast. Belangrijk is dat ze ergens beginnen en het vooral behapbaar blijft! Want als het voor een puber (of wie dan ook met een sombere bui) niet behapbaar en laagdrempelig is raken ze alleen maar verder in de dip.

Een eerlijk antwoord

Houd de communicatie open en durf vragen te stellen. En wees niet bang door te vragen. Alleen al praten over problemen als eenzaamheid kan het verschil maken voor een jongere.

Doe lijstjes

Zonder routine is het belangrijk ergens voldoening uit te halen. Vraag de jongere kleine, behapbare to-do lijstjes te maken. Dat hoeven er niet veel of ingewikkelde te zijn, 3 simpele dingen kunnen al genoeg zijn. Het afvinken van kleine zaken die je doet werkt al positief

Bijvoorbeeld:

Door het afvinken komen er endorfines vrij. Een stofje in het brein waardoor je jezelf beter gaat voelen. Je hebt iets gedaan!

Want ook de kleine klusjes zijn belangrijk. Door dit te benoemen en de puber hiervan bewust te maken leert die trots te zijn op kleine prestaties. En eerlijk is eerlijk een goed begin is het halve werk.

Win-win

Een win-winsituatie kan zijn de jongere te vragen zorg te dragen voor het avondeten. Hiervoor boodschappen te doen, zelf iets uit te zoeken, en de maaltijd te bereiden. Zo moet hij/zij nadenken, naar buiten, bewegen om er te komen en het is natuurlijk fijn als je een compliment krijgt wanneer je een maaltijd bereidt.

Met de kont van de bank

Doordat sport en bewegen lastiger zijn dreigen de jongeren nog minder van hun bank of bed af te komen en achter de mobiel of andere apparatuur te eindigen. Stimuleer hem of haar om te bewegen.

Hardlopen, fietsen, of gewoon wandelen. Minimaal 30 minuten per dag zorgt ervoor dat je lijf zich een stuk prettiger voelt. De stofwisseling gaat aan de slag, je bloed gaat beter stromen. Vitamine D doe je buiten op wat ook goed is voor je welzijn. En wanneer je beweegt geeft dat ook weer endorfines af.

Wanneer de jongere zelf niet te motiveren is stel dan voor om samen te gaan wandelen. Dit heeft een laagdrempelig begin. Samen praten is overigens in sommige gevallen een stuk gemakkelijker wanneer je naast elkaar loopt in plaats van tegenover elkaar te zitten. Een prima moment om dan de moeilijke onderwerpen aan te snijden.

Face to face in kleine kring

Samenkomen met vrienden kan niet. Maar dat neemt niet weg dat je een vriend of vriendin kan hebben die je wel intensief kan opzoeken. Motiveer de jongere om samen muziek te luisteren, te gamen (als ze maar samen moeten werken aan een doel want dan is er interactie), te wandelen…. Eigenlijk maakt het niet uit wat ze doen als ze maar samen zijn.

Er gaat niets boven face to face contact. Als dat niet kan motiveer de jongere om te FaceTimen met bijvoorbeeld collega’s van het bijbaantje, sportvereniging, of andere groepen waarmee hij zich wil identificeren of wil spiegelen. Niet dat daar direct diepzinnige gesprekken hoeven plaats te vinden maar überhaupt interactie met anderen dan hun gezin is van meerwaarde.

Fake it till you make it

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je met je lichaamstaal uitstraalt dat je sterk en zelfverzekerd bent, je ook zo overkomt. Wanneer je dit lang genoeg blijft toepassen worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je hersenen en zal van binnenuit uiteindelijk ook het gevoel van zelfvertrouwen ontstaan.

Belangrijk hierbij is wel dat de jongere erkent dat hij/zij in een moeilijke situatie zit en minsten met één iemand hierover in gesprek gaat! Dit is extreem belangrijk omdat, wanneer hij/zij te veel toneel speelt, hij/zij wellicht nog meer het gevoel zal hebben hier alleen in te staan.

En alleen zijn in een sombere bui is voor niemand goed. Al helemaal niet bij een puber die dit gevoel zonder sombere bui ook al kan ervaren. Als ouder of professional kan je dus ook hierover in gesprek gaan of laten merken dat hij hier niet alleen in staat. Iedereen heeft weleens sombere gedachten en dat mag. Mits, wanneer ze heftig zijn of lang aanhouden, er hulp wordt gezocht. Uiteraard draait alles om de balans. (Mocht je hier ondersteuning in willen, neem gerust contact op).

Kop recht op je romp

Over het fake-it-till-you-make-it. De jongere kan dat bijvoorbeeld toepassen als die op straat loopt of in school. Door het lichaam rechtop te houden met je “kop recht op je romp”, is er veel meer dat je ziet. Dus verschuil je niet in een hoodie en kijk niet naar beneden.

Wanneer je rondkijkt en oogcontact maakt kan je andere mensen groeten (hoeft niet per se heel uitgebreid, een kort knikje kan al voldoende zijn). Wanneer iedereen dit doet, dus ook wij als ouder of professional, zal de wereld een stuk vriendelijker voelen.

“Ik zie jou en ik respecteer je” en “Ik word gezien en ik doe ertoe”, zijn twee denkwijzen die dat groeten oproepen. Het werkt dus twee kanten op.

Huid op huid

Huid op huidcontact is ook iets moois! Ja, lastig in corona tijd! Maar het helpt enorm om een knuffel te krijgen van ouders, broertjes en zusjes en die ene beste vriend(in). Pak elkaars hand even vast. Volgens wetenschappelijke onderzoeken komen er al na 20 seconden oxytocines vrij. Dat is een lichaamseigen hormoon en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit zorgt voor een diep gevoel van verbinding.

Belangrijk hierbij is natuurlijk wel je goede band met elkaar hebt met degene waarmee je fysiek contact hebt.

Er zijn nog veel meer dingen die wij als ouder of professional kunnen doen voor sombere en vermoeide pubers.

Wil je hier meer over weten of kun je zelf wel ondersteuning gebruiken? Neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jeetje wat een verdeeldheid

Jeetje wat een verdeeldheid

Gisteren had ik werkgerelateerd een directeur van een basisschool aan de telefoon. Naast een gewoon werkoverleg werd het ook even bijkletsen over hoe pijnlijk de ...
Lees verder →
Kind zittend tegen muur

Je kind zelfvertrouwen geven

‘Een positieve gedachte kan al een wereld van verschil maken’ Iedere week legt de nieuwssite NU.nl een opvoedvraag voor aan een deskundige. Begin mei boog ...
Lees verder →
Kind met hond

Zo kom je de lockdown door

Weer nieuwe aanpassingen. Nu een echte LockDown. Zit je dan als adolescent. De jongeren die ik de afgelopen dagen heb gesproken zeggen stuk voor stuk ...
Lees verder →

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige trainingen van Self As Team?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief (je kunt je op elk moment weer afmelden).