Zo kom je de lockdown door

Weer nieuwe aanpassingen. Nu een echte LockDown.

Zit je dan als adolescent.

De jongeren die ik de afgelopen dagen heb gesproken zeggen stuk voor stuk zich alleen te voelen.

Ik vroeg ze naar wat ze als tips wilde geven aan andere jongeren.

Kind met hond

Ga wandelen

Een half uurtje per dag buiten bewegen doet veel met je lijf en je emotionele toestand. Laat je niet tegenhouden door het weer. Als het regent kun je na afloop altijd even kort warm douchen of lekker in bad gaan.

Heb je meer motivatie nodig dan is wandelen met een hond heel leuk. Daardoor houd je de aandacht bij de wandeling. Heb je geen hond dan mag je er misschien een uitlaten bij jou uit de buurt? 

Fleur de boel op

Een van de jongere vertelde dat haar werkplek echt enorm stom was. Een donkere saaie ruimte waar je onmogelijk de hele dag kan concentreren.

De tips die zij kreeg van een vriend was om kerstverlichting op te hangen of andere lampjes. Posters en andere kleine dingetjes die de ruimte wat zouden opleuken. Dat werkt veel fijner.

Vergeet de realiteit

Een grappige film, een goed boek of je luisteren naar je favoriete muziek helpt je de realiteit even te vergeten en het lachen doet je goed. 

Even ontladen

Soms is het fijn om even heel verdrietige muziek te luisteren zodat je kan huilen. Daarna gaat het vaak weer wat beter. Je hebt kunnen ontladen.

Just do it!

Ga dingen doen waar je energie van krijgt. Voor de een is dat Lego bouwen, voor een ander diamond painting, muziek maken of…. wat helpt jou?

Lekker kletsen

Bellen met vrienden! Leukste en het beste is met beeldbellen. Dan kan je elkaar toch even zien. Dit kan met vrienden en uiteraard ook met familie.

Kokkerellen

Kook iets lekkers voor iemand. Dan eet je waar jij zin in hebt (als je het thuis handig aanpakt) en krijg jij de complimenten want iedereen vind het fijn wanneer ze zo aan tafel kunnen schuiven.

Extra tip

Een extra tip vanuit ons: houd regelmaat!! Dat is misschien wel het meest lastige en tevens misschien wel de belangrijkste. Vaste tijden opstaan en eten en zo. Ook in de vakantie. Zorg dat je je aankleedt. Hoe verleidelijk het ook is om in je onesie te hangen de hele dag en iedere dag. 

Het kan best een keertje maar het gevaar is dat je nergens meer moeite voor doet. Dat zorgt vaak voor een dieper liggend gevoel van onbehagen. Dus nu je er niet op je leukst uit hoeft te zien voor die ene leuke knul of meid, doe het voor jezelf! Kijk af en toe even in de spiegel. 

Dan voel je je vaak ook een stuk beter dan wanneer je haar nog in de war zit met je oude kloffie aan. Maar ga dus ook niet te laat naar je bed. Voldoende rust is ook enorm belangrijk.

Ga spelletjes doen met je broer/zus/vader/moeder/…. In plaats van online of spelcomputer samen aan tafel. Je zal merken dat de sfeer heel anders kan zijn. Probeer de humor van verliezen in te zien of vraag om revanche.

Positieve ervaringen tijdens de lockdown

Ook vroeg ik naar positieve ervaringen van tijdens de LockDown:

Jazeker, die zijn er ook.

We hoeven even niet zo veel meer. Minder verplichtingen, minder aanpassingsgedrag om ergens bij te horen, af en toe een hangdag in hangpak, langer op bed kunnen liggen (inloggen scheelt veel tijd ten opzichte van fietsen), rust, …..

We zijn de afgelopen jaren zo bezig geweest met de buitenwereld, ons imago, presteren, ons bewijzen aan anderen….hoe lekker is het om dat allemaal even niet te hoeven?!

Weet jij er nog meer?

3 gekke / leuke / handige oefeningen

Misschien een beetje gek om te doen… toch daag ik je uit (niemand hoeft te weten dat je het doet):

Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je trots op was over jezelf (van wat je hebt gedaan of juist hebt gelaten). Of dingen waar je vandaag dankbaar voor was. Ook kleine dingen. Zorg er op deze manier voor dat je aandacht besteed aan het positieve. Alles wat je aandacht geeft groeit namelijk… dan kan het maar beter iets leuks zijn.

Doe een meditatie / relaxatie oefening. Als je zoekt op youtube vind je genoeg. Soms alleen stil zijn en zitten met een muziekje, een andere met een bodyscan waarbij iemand je vertelt waar je aandacht naartoe moet, een die zich enkel richt op de ademhaling. Even echt helemaal niks (kan soms lastig zijn maar is zeker de moeite van het proberen waard). Het versterkt je immuunsysteem, ontspant je spieren en verbetert je stresslevel.

Eet gezond. Juist nu is de verleiding om met die zak chips op je kamer te hangen, reep chocola erbij… Maar voor je het weet zitten er extra corona kilo’s aan waar je fysiek niet beter door zal voelen. Ook zijn te veel suikers niet goed voor je lijf. Beide uitkomsten kunnen een negatieve weerslag hebben op je emotie. Ik ga de uitdaging aan…. En voor iemand met een goede chocolade verslaving is dat erg lastig! Zoek desnoods naar gezondere alternatieven…. Fruit, groentes, rozijntjes, …. Drink veel water. Dat zorgt dat de afvalstoffen makkelijker je lichaam verlaten.

Mocht je vast zitten in sombere gedachten; zoek hulp! Bij iemand die je vertrouwt. Kom je er zelf niet uit? Dan kan Self As Team je helpen.

Jeetje wat een verdeeldheid

Jeetje wat een verdeeldheid

Gisteren had ik werkgerelateerd een directeur van een basisschool aan de telefoon. Naast een gewoon werkoverleg werd het ook even bijkletsen over hoe pijnlijk de ...
Lees verder →
Kind zittend tegen muur

Je kind zelfvertrouwen geven

‘Een positieve gedachte kan al een wereld van verschil maken’ Iedere week legt de nieuwssite NU.nl een opvoedvraag voor aan een deskundige. Begin mei boog ...
Lees verder →

Help jongeren …

Werk je met jongeren? Heb je gemerkt dat meer dan de helft van de jongeren zich moe en somber voelt door het coronavirus? Dat is ...
Lees verder →
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige trainingen van Self As Team?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief (je kunt je op elk moment weer afmelden).